Blog

Kərpic istehsalının 5 mərhələsi

06.09.2022

Əvvəl kərpicdən binaların tikintisində daha çox istifadə edilirdi. Son zamanlar meydana gələn yeni materiallar kərpicdən istifadəni azaltsa da, onun əhəmiyyəti yenə olduğu kimi qalır.

 

Tikinti sənayesində kərpic istehsalı mərhələləri aşağıda gördüyünüz kimi davam edir:

 

1. Xammalın hazırlanması

 

Kərpic istehsalı üçün lazım olan gil təbiətdə tapılan gil torpaqdan alınır. Təbiətdəki bu gil müxtəlif ölçülü daşlar, zibil və müxtəlif bitki örtüyü ilə qarışıq heterojen bir quruluşa malikdir. Bu, kərpicin əsas xammalıdır.

 

2. Formaya salınması

 

Hazırlıq mərhələsində kərpic istehsalına uyğun olan xəmir plastik konstruksiyaya gətirilərək müxtəlif üsullarla formalaşdırılaraq ara məhsul olan bişməmiş kərpic halına gətirilir. Formalaşdırma prosesi qəlibləmə, presləmə və ya ekstruziya ilə həyata keçirilə bilər.

 

3.Qurutma

 

Forma verməyə uyğun hala gətirmək üçün su ilə gil qatıldıqdan sonra forma verilir və nəm çıxarılaraq bərkiməsi üçün qurudulur. Təbii və süni qurutma olmaqla iki üsuldan istifadə edilir.

 

4. Bişirmək

 

Kərpic istehsalının son mərhələsi onun bişirilməsidir. Qurutma zamanı su itirən gil ölçüsü azalır. Yanma prosesində bu daralan gil çox yüksək temperaturlara (təxminən 900-1000 °C) məruz qalır, buna görə də materialın xüsusiyyətləri tamamilə dəyişir. Yumşaqlığını və elastikliyini itirərək sərt və yüksək möhkəmlikli materiala çevrilir.

 

 5.Qablaşdırma və göndərmə

 

Bu gün kərpiclər paletlənmiş və qablaşdırılmış şəkildə istənilən nöqtəyə göndərilir. Paletlər ölçü və xammala uyğun olaraq müxtəlif miqdarda və ölçülərdə kərpic daşıya bilər. Qablaşdırma məhsulun daha mütəşəkkil, daha təhlükəsiz və daha qənaətli şəkildə istənilən ünvana çatdırılmasını və saxlanmasını təmin edir.

 

“İmperial CC “ şirkəti  müxtəlif dekorasiyalara uyğun , dayanıqlı və münasib qiymətə kərpic məhsulları təklif edir. Daha ətraflı məlumat üçün səhifəyə keçid edib, baxa bilərsiniz.